USTA DEFİNECİLERİN BULUŞMA NOKTASI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

USTA DEFİNECİLERİN BULUŞMA NOKTASI

GÜN GEÇTİKÇE ÇIĞ GİBİ BÜYÜYEN FORUM
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 ÇYANEAE-KYNEAE ANTİK ŞEHRİ (YAVİ VEYA YUVA KÖYÜ)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
KAMPUT
moderatör
moderatör
KAMPUT


Mesaj Sayısı : 605
rep puanı :
ÇYANEAE-KYNEAE ANTİK ŞEHRİ (YAVİ VEYA YUVA KÖYÜ) Left_bar_bleue800 / 100800 / 100ÇYANEAE-KYNEAE ANTİK ŞEHRİ (YAVİ VEYA YUVA KÖYÜ) Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 03/11/08

ÇYANEAE-KYNEAE ANTİK ŞEHRİ (YAVİ VEYA YUVA KÖYÜ) Empty
MesajKonu: ÇYANEAE-KYNEAE ANTİK ŞEHRİ (YAVİ VEYA YUVA KÖYÜ)   ÇYANEAE-KYNEAE ANTİK ŞEHRİ (YAVİ VEYA YUVA KÖYÜ) Icon_minitimeCuma 07 Kas. 2008, 18:54

Antik Şehirler

Cyaneae-Kyaenai (Yavi veya Yuva Köyü)

Finike - Kaş karayolu üzerindeki diğer bir ören yeri de Kaş'a 23 km uzaklıktaki Yavı Köyü'nün üzerinde bulunan sarp kayalıklardaki Kyaenai'dir. Araba ile tiyatronun yanına kadar çıkılabilir, köyden de harabe yerine tırmanmak mümkündür. Kyaenai ismi koyu mavi anlamına gelmekte, ayrıca "Çınlayan Kayalar" adıyla da anılmaktadır. Bunun nedeni rüzgarın buradaki kayalara çarparak çınlaması olsa gerektir.

Şehrin ne zaman kurulduğunu bilemiyoruz ancak ele geçen kitabeler şehrin tarihini M.Ö. IV. yüzyıla kadar çıkarmamıza neden oluyor. O tarihten itibaren de Kyaenai devamlı iskan edilen bir Lykia şehridir. Kyaenaili zengin lason 16 Lykia şehrine yardım ettiği gibi kendi şehrine de yardım etmiş, imarına çalışmıştır. Bu nedenle de ona Lykia'nın en büyük hakimi anlamına gelen "Lykiakn" ünvanı verilmiştir. Roma Devrinde büyük gelişme gösteren şehir Bizans döneminde de psikoposluk merkezi olarak varlığını sürdürmüş, X. yüzyılda terk edilmiştir.

Kyaenai 240 m kadar yükseklikteki sarp kayalıkların üzerine kurulmuştur. Şehrin etrafını 450 m uzunlukta bir sur çevirir. Surun Bizans döneminde de kullanıldığı sonradan konan taşlardan anlaşılmaktadır. Surun batı ve kuzey kısımlarında bugün üç kapı görülmektedir. Batı duvarının güney ucunda da dördüncü bir kapı olmalıdır.

Tepenin güney eteğinde ise tabii meyile oturtulmuş ve günümüze kadar sağlam gelebilmiş bir tiyatro bulunmaktadır.

Tiyatro ile akropol arasında nekropol sahası yer alır. Ağaçlar arasında Roma Devri'ne ait irili ufaklı birçok lahit bulunmaktadır. Kyaenai, Lykia Bölgesi'nde en çok lahit görülen şehir niteliğinde olduğundan buraya lahitler kenti de denir. Batı taraftakiler sade, doğu yamaçtakiler daha değişik ve bazıları kabartmalıdır. Bu kabartmalı lahitler M.Ö. 350'ye tarihlenir. Diğer lahitlerin hepsi Roma dönemine aittir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
ÇYANEAE-KYNEAE ANTİK ŞEHRİ (YAVİ VEYA YUVA KÖYÜ)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» ASPENDOS ANTİK ŞEHRİ
» ÇATALHÖYÜK ANTİK ŞEHRİ
» YAZILIKAYA ANTİK ŞEHRİ
» ANAVARZA ANTİK ŞEHRİ
» SİDE ANTİK ŞEHRİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
USTA DEFİNECİLERİN BULUŞMA NOKTASI :: ANTİK YERLEŞİM YERLERİ-
Buraya geçin: